Respectul pentru pietoni

“Cea de-a doua cauza de producere a accidentelor rutiere este neacordarea prioritatii de trecere pietonilor. In Bucuresti s-au inregistrat 171 de accidente rutiere cauzate de conducatorii de autovehicule care nu au acordat prioritatea de trecere pietonilor cu acest drept, soldate cu 9 morti si 166 de raniti grav.” – Puncte negre 2012

Ce s-ar putea face pentru a scadea numarul de accidente petrecute pe trecerea pentru pietoni? In cate cazuri vizibilitatea asupra trecerii pentru pietoni a fost afectata de autovehiculele oprite necorespunzator? Din pacate, in ultima vreme se pare ca din ce in ce mai multi soferi aleg sa utilizeze pe post de parcare trecerea pentru pietoni sau spatiul din imediata vecinatate a acesteia.

IMG_20130303_161230

IMG_20130224_153340

IMG_20130303_155931

IMG_20130303_161006

IMG_20130219_161711

IMG_20130219_164246

IMG_20130219_161801

IMG_20130219_154519

IMG_20130303_160600

Cum ar putea fi ajutati contravenientii sa inteleaga riscul la care ii expun pe ceilalti participanti la trafic? Oare daca s-ar aplica cu rigurozitate sanctiunile prevazute de lege conducatorii de autovehicule ar constientiza importanta trecerii pentru pietoni?

Autoritatile organizeaza periodic actiuni cu privire la siguranta pietonilor, insa in contextul actual cred ca acestea ar trebui sa aiba loc zilnic. Daca pana si trecerea pentru pietoni a ajuns sa fie de multe ori ignorata, probabil ca nu ar trebui sa ne mai mire faptul ca trotuarul devine usor, usor un spatiu al masinilor.

Imagini prelucrate – material original furnizat de catre un utilizator anonim
trot_1

trot_2

trot_3Conecteaza-te pe Facebook sau urmareste-ma pe Twitter!


2 păreri la “Respectul pentru pietoni

  1. horse

    Desi nu sunt sofer cred ca si pietonii ar trebui sa fie mai atenti cand traverseaza, chiar printr-un loc marcat. Se pot uita in stanga si in dreapta si pot traversa linistiti, fara sa se arunce pe trecere de pietoni ca babele la promotii cu tigai. La fel si la trecerile semaforizate. Chiar daca au culoarea verde, pietonii sa nu traverseze decat dupa ce au trecut toate masinile prin intersectie si/ori s-au asigurat ca soferii au incetinit pentru a oferi prioritate. Nu ai de unde sa stii daca soferul ti-a anticipat miscarea.

    Mai demult cine imi zicea sa trec direct si lejer, daca vede ca esti nebun o sa incetineasca. Guess who told me that? :)

    1. Victor Adir Autor articol

      Sunt de acord cu tine ca pietonii ar trebui sa se asigure temeinic inainte de a traversa. Exista mereu o posibilitate ca autovehiculul sa nu opreasca. Poate soferului i s-a facut rau sau acesta nu a estimat bine starea carosabilului (mai ales iarna), poate s-a produs o defectiune tehnica sau trecerea pentru pietoni nu este semnalizata corespunzator (aspect intalnit in anumite cazuri prezentate pe acest site). Prin prezentul articol am dorit sa atrag atentia autoritatilor asupra unui comportament care contravine prevederilor legale si este din ce in ce mai raspandit. Lipsa vizibilitatii in preajma trecerii pentru pietoni poate avea consecinte foarte grave. Cred ca ar trebui intervenit prompt atunci cand cineva alege sa creeze un astfel de context pentru ceilalti participanti la trafic. Banuiesc ca nici soferilor nu le place sa se trezeasca brusc cu un pieton in fata masinii si nici pietonilor nu le place sa fie calcati. Legat de final, tu te iei dupa ce iti spune toata lumea? :D Cred ca stiu la ce eveniment faci referire. Din cate imi aduc aminte, ideea aparuse in urma frustrarii acumulate de persoana in lunga asteptare pentru a i se respecta dreptul de trecere. Au trecut ani buni de atunci, ani in care lucrurile s-au schimbat.

Comentariile nu sunt permise.