Plimbare cu bicicleta – 1

Primavara a inceput sa isi intre in drepturi, iar vremea frumoasa m-a facut sa imi aduc aminte cu placere de ultima mea plimbare cu bicicleta prin afara orasului. M-am intalnit cu un prieten in zona parcului Titan. Amandoi aveam cateva ore la dispozitie, asa ca am convenit sa mergem inspre padurea Pantelimon. Destinatia aleasa era indeajuns de aproape de locul in care ne aflam pentru a nu depasi timpul alocat, dar suficient de departe de forfota orasului pentru a ne putea bucura de natura.

Am ales sa iesim din Bucuresti prin bulevardul Theodor Pallady. Pentru a evita traficul, dupa intersectia cu strada Balta Albina am circulat pe drumul paralel cu cel care duce catre Autostrada Soarelui. Astfel, am ajuns in zona nodului rutier A2 – DN Centura Bucuresti. Am putut trece abia dupa cateva minute, atunci cand nu mai veneau nici trenuri si nici autovehicule, deoarece la ore de varf traversarea prin aceasta zona este destul de periculoasa. Ne-am continuat deplasarea catre benzinaria din imediata apropiere. Am lasat-o in urma si dupa cateva sute de metri am virat la dreapta pe drumul de pamant care duce catre localitatea Caldararu, in care am intrat dupa ce am trecut de calea ferata. Ajunsi din nou la asfalt, am crescut ritmul de deplasare catre iesirea din localitate. De pe digul de acolo poate fi admirat lacul Cernica. In apropiere parea ca se lucreaza la un acces catre A2. In cele din urma am ajuns la capatul strazii Traian din Cernica, acesta fiind unul dintre punctele de acces in padure.

Pentru mine era prima data cand vizitam acest loc, asa ca am inceput prin a explora drumurile din padure. Sunetele aferente civilizatiei incepeau sa dispara pe masura ce inaintam, iar privelistea era din ce in ce mai frumoasa. Sunt curios cat de placuta poate fi aici o zi torida de vara datorita protectiei oferite de vegetatia bogata. In anumite locuri nu am putut utiliza telefonul mobil datorita lipsei semnalului (inclusiv GPS). Nu a fost o problema deoarece am consultat in prealabil harta din satelit a zonei si am urmat drumurile care pareau a fi principale, fiind atenti la bornele intalnite. Totusi, cred ca situatia se schimba considerabil atunci cand incepe sa se intunece. De asemenea, cred ca in perioadele ploioase noroiul poate ingreuna plimbarea. Dupa ce am savurat din plin aerul curat din padure, am decis sa mergem in Branesti folosind punctul de trecere din zona strazii Oltului.

pb1_lac_1pb1_lac_2pb1_lac_3

Apoi, ne-am indreptat catre manastirea Pasarea. Am ajuns la poarta acesteia trecand podul pietonal. Am impresia ca poarta poate fi inchisa intre anumite ore. In aceasta zona am intalnit si doua vietati simpatice.

pb1_soppb1_ins

Am mers mai departe pe drumul dintre Cozieni si DN3. Am reintrat in padure de indata ce am trecut calea ferata. Pe aceasta portiune mult mai deasa am intalnit serpi, iar la finalul ei am fost intampinati de caini. Din fericire, le-a placut mancarea pe care o avea in rucsac colegul meu de expeditie, asa ca ne-am pricopsit vreme de cateva minute cu un caine insotitor.

pb1_padure

Noul nostru prieten a ezitat sa treaca prin tunelul pietonal pe sub calea ferata. Am inteles de ce tocmai cand am ajuns in celalalt capat. Latratul convingator al cainilor de aici ne-a facut sa ne intoarcem.

pb1_tunel

Astfel, am ajuns in gara Pasarea unde am gasit alaturi de un peron ingrijit cladirea tipica din caramida rosie.

pb1_gara_1pb1_gara_2pb1_gara_3

Am continuat sa mergem inspre Bucuresti urmand calea ferata. Din cand in cand mai priveam inapoi, amintindu-mi clipele in care treceam cu trenul prin gara Pasarea atunci cand mergeam la mare.

pb1_camppb1_mare

Am ajuns la podul aferent soselei de centura. Aici am hotarat sa nu continuam calatoria catre Bucuresti de-a lungul sinelor, ci sa incercam un alt drum prin orasul Pantelimon.

pb1_podpb1_buc

Am ales sa mergem pe strada Rascoala din 1907. Cand va fi complet asfaltata cred ca va reprezenta o solutie buna pentru cei care, venind dinspre Voluntari, utilizeaza intersectia DN Centura Bucuresti – Bulevardul Biruintei pentru a merge catre Capitala si vor sa scape de cozile care se formeaza uneori in zona. Masinile care treceau pe langa noi ridicau nori de praf, iar cainii de aici erau foarte preocupati de obiectele in miscare, asa ca in plimbarile viitoare cred ca merita incercate si alte variante.

Ajunsi pe bulevardul Biruintei, am continuat sa mergem pe acesta pana la intersectia cu soseaua Garii Catelu. Am intrat in parcul comercial din zona prin soseaua Dudesti – Pantelimon si ne-am indreptat catre pasajul pietonal pe sub calea ferata din partea de vest a garii Titan Sud. Acesta parea a fi impracticabil, asa ca am pornit catre parcul industrial Faur. Am trecut dinspre bulevardul Basarabia catre bulevardul 1 Decembrie 1918. La iesire, am observat pe partea dreapta un avion IAR-93.

pb1_avion

Utilizand stradutele din zona, intoarcerea in parcul Titan s-a putut face evitand traficul de pe arterele principale. Am parcurs cel mult 45 de kilometri, iar in cele ce urmeaza puteti vedea un traseu aproximativ. Acesta nu contine plimbarea prin padure pe portiunea dintre Cernica si Branesti.


Vizualizaţi Plimbare cu bicicleta – 1 pe o hartă mai mare

Desi unele dintre sinele de tren intalnite par a fi dezafectate, nu de putine ori am vazut ca acestea sunt folosite. Este bine ca atentia sa fie sporita atat in vecinatatea liniilor de cale ferata, cat si in zonele cu trafic sau cu alte pericole (caini, serpi s.a.). Mersul in grup poate fi util mai ales in situatii de urgenta, pe anumite portiuni neputandu-se utiliza telefoanele mobile in caz de nevoie. Avand la dispozitie o harta potrivita, banuiesc ca bornele din padure pot oferi indicii pretioase pentru orientare (de exemplu, pentru gasirea persoanelor ratacite). De asemenea, in luminisurile mari ar trebui sa creasca sansele de a obtine pozitia prin GPS. Traseul prezentat nu a fost reprodus cu acuratete. Zonele interzise sau necorespunzatoare ar trebui evitate.

Voi prin ce locuri din jurul Bucurestiului v-ati plimbat? Pe unde mi-ati recomanda sa merg data viitoare?Conecteaza-te pe Facebook sau urmareste-ma pe Twitter!


4 păreri la “Plimbare cu bicicleta – 1

  1. Victor Adir Autor articol

   Salut! M-ai facut curios cand ai mentionat caprioarele si iepurii. Cei din urma sunt mai des intalniti, dar caprioare in apropierea Bucurestiului am vazut doar intre Fundulea si Nana (zona localitatii Solacolu). Astfel, iti multumesc pentru o noua posibila destinatie.

   P.S.: Ce s-a intamplat cu localnicii?

   1. radu

    Pai localnici erau de o anumita etnie si au avut impresia ca a venit ceva circ in localitate si au inceput toti sa tipe si sa vina la poarta cu tipete si glume diverse amuzante doar pentru vecini. Am trecut prea repede pentru a realiza ce s-a intamplat, in grup restrans nu stiu ce atitudine vor avea.

    1. Victor Adir Autor articol

     Am notat. Sper sa invete glume noi si mai bune pana trec eu pe acolo :-)

Comentariile nu sunt permise.