In vizita la SkyTower

Acum 11 zile, la propunerea lui Tudor Marciu, am vizitat cea mai inalta cladire de birouri din Romania. Totodata, aceasta este a treia cea mai inalta constructie din Bucuresti, momentan fiind intrecuta doar de cosul de fum al Centralei Electrice de Termoficare Progresul si de turnul de telecomunicatii din zona Ciurel.

SkyTower are 37 de etaje, ridicandu-se deasupra orasului la 137 de metri. Cu ocazia evenimentului SkyTower Open Doors publicul poate urca pana la sfarsitul lunii octombrie la etajul 34 in fiecare zi de vineri intre orele 17 si 21 (actualizare). Turnul este situat pe Calea Floreasca la nr. 246C, insa accesul se face prin Str. Barbu Vacarescu. Se poate ajunge cu usurinta folosind transportul in comun, in zona aflandu-se atat statia de metrou Aurel Vlaicu, cat si puncte de oprire ale RATB.

Am ajuns in fata intrarii si m-am oprit pentru cateva clipe, dorind sa admir aceasta deosebita realizare.

Privirea s-a indreptat usor catre cer si mi-am adus aminte de prima oara cand am vazut un zgarie-nori. Atunci, in incercarea de a descoperi unde se termina, lasasem capul pe spate atat de mult incat simteam o usoara durere in zona gatului, insa senzatia de uimire care m-a cuprins cand am ajuns in varf a facut ca acest disconfort sa dispara.

In urma unei asemenea privelisti entuziasmul s-a amplificat, asa ca am pornit catre receptie. Dupa inregistrarea datelor, grupul de vizitatori a fost condus catre lift. Ma asteptam ca ascensiunea sa dureze ceva mai mult, insa timpul scurs a fost de aproximativ 30 de secunde.

Cladirea are o forma eliptica, iar spatiul disponibil pentru amenajarea fiecarui etaj de birouri se situeaza in jurul valorii de 1200 de metri patrati. In centru se afla lifturile, un spatiu pentru asteptare si zonele de stocare. Sticla aleasa permite patrunderea luminii naturale catre spatiile de lucru, protejand in acelasi timp impotriva efectelor nedorite ale soarelui. Astfel, sunt reduse costurile generate de functionarea corpurilor de iluminat si a instalatiei de climatizare. Aditional, sistemele inteligente destinate bunei exploatari a cladirii, cum ar fi cel pentru controlul deplasarii lifturilor de mare viteza sau cel pentru aprinderea si stingerea automata a luminilor de pe coridoare si din spatiile de asteptare, ajuta la scaderea consumului de energie. Aici pot fi gasite mai multe detalii despre configuratia fiecarui nivel.

La etajul 34 am gasit o masa de fussball si una de ping pong, insa nu m-am oprit la acestea, obiectivul meu constand in observarea de la inaltime a punctelor importante din Bucuresti. De aceea, m-am bucurat ca din loc in loc fusese amplasat cate un telescop. Pe margine cateva bean bag-uri ii asteptau pe cei care doreau sa se aseze. Fotografiile expuse au adaugat acestei experiente o nota artistica.

Cateva dintre urmatoarele imagini contin tag-uri. In cazul in care acestea nu sunt afisate corespunzator, un refresh (asteptand incarcarea completa a paginii) poate fi de ajutor.

Momentan, afisarea tag-urilor este dezactivata din cauza unei incompatibilitati.

“Calatoria de 360 de grade” a inceput de la Nusco Tower si a continuat inspre Floreasca Business Park.

Privind de sus cartierul Aviatiei si pasajul Pipera, am intrat pentru o clipa in atmosfera specifica jocului SimCity, unul dintre favoritele mele.

Continuand de-a lungul pasajului, am identificat statia de metrou Aurel Vlaicu si Casa Presei Libere.

Uitandu-ma in zare, mi-a atras atentia cupola pavilionului central al Romexpo.

Coborand privirea, am gasit cladirea IPA.

Intorcandu-ma catre lacul Floreasca, am vazut alte cladiri inalte din Bucuresti, printre care si turnul Intreprinderii de Fabricatie si Montaj Ascensoare, a carui constructie a fost terminata in anul 1988.

Urmarind Calea Floreasca, am ajuns sa privesc catre centrul orasului, observand Palatul Parlamentului si hotelul InterContinental.

M-am mutat inspre Str. Barbu Vacarescu si am cautat in departare Arena Nationala si Centrala Electrica de Termoficare Sud.

Printre punctele de interes ale dezvoltatorilor imobiliari din zona se numara si malul lacului Tei.

Mi-a facut mare placere sa revad Muzeul Aviatiei. L-am descoperit in timpul stagiului de practica efectuat de studentii mei la SC Aerofina SA, societate care a fabricat scaunul de catapultare romanesc SC.HV-0. Acest dispozitiv a fost utilizat pentru prima oara in anul 1995, salvand vietile a doi piloti. In curtea muzeului se afla o biserica de lemn construita in amintirea eroilor aviatiei romane. Conditiile de vizibilitate fiind foarte bune, am putut identifica silozul aflat pe DN Centura Bucuresti in apropierea localitatii Afumati.

M-am indreptat catre pasajul Pipera – Tunari, remarcand autobaza RATB Pipera si CONSTRUDAVA Business Center.

In jurul orei 16:20 umbra SkyTower traversa Str. Barbu Vacarescu, ajungand pana in dreptul Nova Building de pe Bd. Dimitrie Pompeiu.

Vizavi de SkyTower, langa Nusco Tower, Skanska dezvolta primul sau proiect de birouri din Bucuresti. Profitand de ocazie, am aruncat un ochi asupra lucrarilor.

In imediata vecinatate a SkyTower se afla Promenada Mall, cladire care va fi deschisa in curand. Pe partea dinspre Str. Barbu Vacarescu poate fi observat un punct de acces in subteran.

Pe partea dinspre Calea Floreasca, la ultimul nivel, se gaseste o terasa de mari dimensiuni.

Cercul fiind acum complet, am mers catre lift pentru a reveni la receptie, unde am semnat din nou pe formularul de inregistrare pentru a confirma ora la care am parasit cladirea.

Iesind, m-am indreptat catre locurile de parcare de la suprafata pentru a privi SkyTower dinspre Str. Barbu Vacarescu. Din numarul total de 539 de locuri de parcare, 518 sunt distribuite pe 5 nivele subterane.

Ulterior, mi-a atras atentia aceasta cladire aflata in imediata vecinatate a SkyTower, asa ca am pornit catre partea din spate a acestuia.

Mi s-a parut foarte atractiv acest design care m-a dus cu gandul la o tableta.

M-am uitat din nou catre varf si mi-am luat la revedere de la SkyTower.

Sper ca am reusit sa iti trezesc curiozitatea. Mai multe informatii despre aceasta cladire, cum ar fi specificatiile tehnice si imaginile din timpul lucrarilor de executie, pot fi gasite aici. Daca esti corporatist, poti participa la SkyPlay pana la sfarsitul lunii octombrie (actualizare) in fiecare joi intre orele 17 si 21.

Tine minte! Nu trebuie sa astepti pana la deschiderea skybar-ului de la etajele 35 si 36 pentru a vedea Bucurestiul de la inaltime. Enjoy!

Vrei sa vezi si alte articole din categoria Evenimente?Conecteaza-te pe Facebook sau urmareste-ma pe Twitter!