Despre seminte, alcool si biciclisti

In Giurgiu, pe domeniul public, au putut fi observate recent placute cu inscriptia “INTERZIS CONSUMUL DE SEMINTE”. Inteleg intentia autoritatilor de a curata orasul de “paturile de coji”. Din pacate, acestea sunt prezente si in Bucuresti. Totusi, nu cred ca o abordare extrema reprezinta intotdeauna cea mai buna alegere. Am vazut ca aceasta initiativa s-a bucurat de sustinere din partea publicului, desi, data fiind formularea, libertatea cetatenilor era clar ingradita. Din fericire, reprezentantii Politiei Locale au sesizat acest lucru, urmand ca placutele sa fie inlocuite. Nu consumul de seminte trebuia oprit, ci aruncarea cojilor acestora pe spatiul public.

In Romania, consumul de alcool pe strada contravine prevederilor legale. In weekend, un vecin s-a trezit cu o sticla de bere prin parbriz. Din cate am inteles, atacul parea sa fi fost intamplator. Vad cum incidentele de acest gen ne-au adus in punctul in care nu ne mai putem bucura de o bere rece (cu alcool) oriunde am dori.

In Timisoara, pentru asigurarea securitatii cetatenilor este luata in calcul varianta limitarii accesului cu bicicleta in zona centrala. Ce a stat la originea acestei idei? Oare buna intelegere dintre cei care circula pe acolo? Atunci cand am scris articolul adresat biciclistilor ma temeam de aparitia unor astfel de masuri.

De ce am prezentat aceste exemple? Pentru ca vreau sa trag un semnal de alarma asupra modului in care libertatea noastra se erodeaza zilnic din cauza unor grupuri care, sper eu, sunt inca minoritare. Datorita unor indivizi care refuza sa respecte normele stabilite pentru o buna convietuire, intreaga societate are de suferit. Nu toti consumatorii de seminte fac mizerie, insa mesajul initial transmis in Giurgiu le interzicea tuturor sa se bucure de produsul dorit. Mai mult, se pare ca a fost evitata amplasarea de noi banci pe cele doua strazi pietonale din oras tocmai din cauza acestui fenomen. Nu toti consumatorii de alcool se comporta nepotrivit, insa nimeni nu are voie bea pe domeniul public o bautura alcoolica. Nu toti biciclistii incalca regulile de circulatie sau sunt agresivi cu ceilalti participanti la trafic, insa, daca va fi adoptata, masura de la Timisoara va afecta intreaga comunitate.

As adauga inca un exemplu inainte de incheiere. Eu cred in importanta respectarii limitei de viteza. Fizica ofera informatii clare legate de modul in care distanta de franare depinde de viteza de deplasare a autovehiculului. Astfel, prefer sa am o rezerva de timp cat mai mare pentru a putea evita eventualele accidente. Am observat ca pe anumite portiuni de drum, unele destul de lungi si cu marcaj longitudinal continuu, au fost impuse limite de viteza din ce in ce mai mici. Cel mai probabil, aceste masuri au intervenit in urma unor accidente rutiere cauzate de diferite abateri. Totusi, destul de multi soferi aleg sa ignore indicatoarele atunci cand Politia nu este prezenta. Astfel, tot cei care respecta regulamentul sunt afectati de aceste schimbari. Datorita contravenientilor care “ingroasa” statisticile, riscam ca viteza legala de deplasare sa devina din ce in ce mai redusa.

Ce se poate face daca te-ai saturat de cojile de seminte de prin parcuri, de betivii scandalagii din fata blocului, de biciclistii care circula haotic sau de “cocalarii” din trafic? Legislatia cuprinde deja instrumente care ar putea sa ne scape de multe dintre situatiile necorespunzatoare pe care le observam in jurul nostru. Problema consta in aplicarea acesteia. Pana nu le vom arata in mod repetat autoritatilor ca ne dorim cu adevarat disparitia comportamentelor care contravin prevederilor legale, nu ne vom putea bucura decat de rezultate pasagere care apar uneori doar in cadrul unor campanii de imagine. Schimbarea porneste cu o simpla sesizare. Cu cat vom fi mai multi, cu atat mai repede vor aparea imbunatatirile.

Esti pregatit sa actionezi?Conecteaza-te pe Facebook sau urmareste-ma pe Twitter!


4 păreri la “Despre seminte, alcool si biciclisti

 1. Alexandru

  Faza cu semintele interzise in domeniul public chiar ma amuza, cum sa interzici si sa dai o amenda unui popor de semintari? Asta e adevarul, crestem de mici cu semintele si sunt mai tari ca drogurile.

  1. Victor Adir Autor articol

   De ce nu arunca la cosul de gunoi cojile? Am vazut pe strada consumatori care le pastreaza in pumn pana pot scapa de ele intr-un mod civilizat.

 2. Nishte Tzarani

  Cel putin la noi, consumul de seminte este o un statement social. O declaratie-manifest care transmite mesajul: mananc seminte si scuip cojile, deci sunt liber. Scuipatul cojilor reprezinta circa 50% din satisfactia actului de a manca seminta. 25% il reprezinta spargerea semintei intre dinti, si inca 25% ingerarea miezului. Cel mai important este sa acoperi spatiul din jurul tau cu cojile scuipate. Inseamna ca-ti apropriezi spatiul. Este similar cu cainii care urineaza pe la colturi, stalpi sau pneuri. Nivelul de civilizatie este scazut. Civilizatia = educatie + cultura generala. Educatia = cei 7 ani de-acasa + scoala. Copil fiind, daca nu mi-amvazut parintii in familie scuipand seminte, nu o voi face nici eu. PS. Si mie imi place sa sparg seminte acasa, niciodata intr-un loc public, dar adun cojile in pumn sau in buzunar si le arunc cand gasesc un cos de gunoi.

  1. Victor Adir Autor articol

   Pana acum nu ma gandisem ca scuipatul cojilor de seminte pe domeniul public ar putea sa fie legat de exprimarea pretentiilor asupra unui teritoriu. Interesant punct de vedere! Ce solutii vezi pentru rezolvarea problemei?

Comentariile nu sunt permise.