Aveti grija cum parcati

Duminica dupa-amiaza am avut de efectuat o scurta deplasare. Stiind ca sunt sanse mari sa nu gasesc loc de parcare la destinatie, am ales sa utilizez transportul in comun. Tramvaiul inainta usor catre semafor, iar eu priveam pe geam. Deodata mi-a atras atentia o autospeciala de pompieri care avea girofarurile in functiune. Soferul acesteia, aflat pe breteaua de acces dinspre Sos. Mihai Bravu catre Bd. Ferdinand I, incerca sa revina in sosea deplasandu-se cu spatele. Dupa ce m-am apropiat am putut sa vad motivul care l-a impins catre aceasta manevra riscanta si incomoda (prezenta unei treceri pentru pietoni, vizibilitatea redusa, masinile care circulau inspre semafor). La iesirea de pe breteaua de acces se afla un troleibuz care nu putea sa inainteze din cauza unui autoturism oprit pe cea de-a doua banda, prima fiind deja ocupata de masini strajuite de zapada. Am considerat poate fi util sa prezint consecintele acestei “parcari”, asa ca am coborat din tramvai pentru a face cateva poze.

1

Troleibuzul a fost oprit cat mai aproape de cel care ii bloca drumul.

2

Intre timp autospeciala de pompieri a reusit sa revina pe Sos. Mihai Bravu si sa efectueze virajul catre Bd. Ferdinand I. Aceasta si-a continuat deplasarea utilizand spatiul destinat circulatiei tramvaielor, neramanand suficient loc pentru a trece printre troleibuz si refugiu (a se observa ca si autoturismele intampina dificultati). Soferul mijlocului de transport in comun a iesit pentru a cauta solutii. Totodata, a coborat si un pasager care i-a reprosat in timp ce se indeparta ca nu si-a facut abonament ca sa circule pe jos. Pot sa inteleg de ce era suparat, insa consider ca vorbele sale nu au fost adresate cui trebuie.

3

Pana sa parasesc zona a aparut inca un troleibuz, asa ca iesirea de pe breteaua de acces a devenit si mai grea, la lipsa spatiului de manevra adaugandu-se vizibilitatea redusa.

4

Discutand recent cu Fata din port, am aflat despre o intamplare similara. Actiunea se petrecea intr-o statie de tramvai transformata inopinat in parcare. Vatmanul putea sa deschida usile, insa calatorii nu aveau cum sa coboare sau sa urce din cauza masinilor oprite necorespunzator.

V-am povestit despre troleibuzul blocat dorind sa ofer un nou exemplu despre modul in care alegerea nepotrivita a unui singur sofer le poate produce mari neplaceri mai multor oameni. Nu ma gandesc aici doar la ceilalti conducatori de autovehicule, ci si la pasagerii care intarzie la serviciu, la un curs, la o intalnire sau la un alt eveniment important. Mai mult, in cazul deplasarilor de urgenta fiecare secunda conteaza. Nu vreau sa imi imaginez prin ce trece persoana care se agata de fiecare clipa pentru a supravietui pana la sosirea salvatorilor (ambulanta, politie, pompieri), asa ca te rog ca de fiecare data cand parchezi sa te asiguri ca nu ii pui pe ceilalti in dificultate sau in pericol.

In incheiere, sa nu uitam ca exista solutii pentru semenii nostri care nu au inteles ca prezenta zapezii nu este o scuza pentru a lasa masina la intamplare.

Te-ai aflat vreodata intr-o situatie asemanatoare? Ce s-a intamplat? Ce crezi ca se poate face pentru eliminarea cazurilor de acest gen?Conecteaza-te pe Facebook sau urmareste-ma pe Twitter!


O părere la “Aveti grija cum parcati

  1. Alex

    Multumim pentru poza! Aceasta poza ne arata inca o data cat de mare este nesimtirea soferilor sau ”colegilor” nostrii. Nu este vorba numai de nesimtirea si nepasarea celui din Skoda care a oprit pe banda de circulatie ci este vorba si de nesimtirea celor care au masinile parcate ”in spic” pe Mihai Bravu si nu au venit sa isi arunce zapada aceea morman in strada. Asa ar fi avut si soferul din Skoda loc sa parcheze in spatele lor fara sa incomodeze circulatia atat de grav. Dar sa asteptam Primaria sa vina sa ne scoata masinile din zapada eventual sa dea si cu racleta pe geam, sa ne ceara si cheile sa o porneasca inainte sa se incalzeasca. Atat am avut se spus pt azi. Multumim inca o data Victor pentru demersul tau dar mai e nevoie si de participarea oamenilor pentru a putea circula si trai civilizat.

Comentariile nu sunt permise.